jueves, 6 de junio de 2013

El daurat

Aquesta pràctica l'hem realitzat en unes quantes sessions.
 
El pa d'or és una làmina molt fina d'or batut que tradicionalment s'ha utilitzat en la decoració de nombrosos elements arquitectònics, retaules, orfebreria, mobiliari. Existeixen a més de plata, coure i alumini per matisar segons vulguem un acabat platejat o daurat.

Tipus d'or

- El "or fi". Làmines de 5 x 5 o 8 x 8 cm. D’or de 22/24 quirats. Llibrets de 20/25 fulles. S'obtenen martellejant les planxes d'or, o passant-les per corrons. Les fulles es tallen i manipulen amb un ganivet especial de dorador i un pinzell de pèl de marta o similar. La seva extrema finura el fan molt delicat de manipular.
- El "or fals", or decoratiu en làmines de 14x14 cm. amb major grossor però d'aspecte molt semblant, compostes d'un aliatge de coure i estany o zinc, la seva manipulació és més fàcil, es poden agafar i col·locar amb les mans. Ideal per a acabats en els quals s'utilitzin pàtines, veladures i efectes d'envellit. A causa de l'oxidació, perquè no ennegreixi ha d'aplicar-se un vernís protector que ho aïlli de la humitat i contactes. S'utilitza per a això la goma laca.



Tecniques:
El daurat a l'aigua, la tècnica tradicional que s'ensenya en les Acadèmies d'Arts Decoratives: es fa una barreja de *gesso amb cua de conill i es prepara la superfície a daurar. S'escata i es poleix bé. Es prepara una barreja de bol d'armènia (de color vermellós) mòlt molt fi amb cua de peix, i se li apliquen 6 o 7 capes. Es poleix amb un drap de cotó fins que quedi una superfície perfectament llisa i sense cap imperfecció. S'apliquen les làmines d'or en el lloc prèviament humitejat amb un pinzell amb aigua. L'aigua estova l'efecte enganxifos de la cua que cotenia les capes de bol que hem aplicat i l'or queda perfectament adherit a la superfície. Finalment, i abans que l'or assequi completament, s’ha de brunyir amb una pedra d'àgata per treure-li la brillantor de l'or.



La tècnica anomenada mordient, al mixtión. S'utilitza un adhesiu a l'aigua anomenat mixtión per enganxar la làmina. Sobre una imprimació de color òxid de vermell, vermell anglès o similar, perfectament polida, s'aplica una capa fina i homogènia de mixtión. Esperem fins que tingui un punt "mordient", que tiri. Es nota perquè l'aspecte blanquinos es torna completament transparent, uns 15 minuts és suficient. Aquesta és la tècnica que anem a utilitzar per daurar una taula sobre la qual posteriorent pintarem alguna cosa. La taula li apliquem diverses capes d'una imprimació amb pintura acrílica de color vermellós (vermell anglès, òxid vermell, o similar), la primera lleugera amb brotxa i finalitzem amb corró per aconseguir una superfície el més homogènia sense senyal de pinzellades a la textura. Una vegada sec polim amb un drap humit per deixar-ho ben allisat.

 

PRÀCTICA DE CLASSE. A clase hem realitzat el procediment a l'aigua. La Roser ja ens havia preparat la tauleta amb les capes de bol d'armènia. Aleshores, ens ha repartit les fulles de pa d'or (els que hem utilitzat a classe, no és pa d'or autèntic). El pa d'or s'ha de tallar a quadradets petits (aquest procés no és tant fácil com  sembla, ja que se'ns enganxava tot als dits tot i possar-nos-hi talc). Després de tallar el pa d'or, hem pintat petites porcions de la taula amb la cola de conill, i mentre encara estava mullat, hem col·locat els troçós d'or amb molt de compte amb l'ajuda d'un pinzell. Poc a poc, es cobreix tota la superficie.
 
A la seguent sessió, hem brunyit la taula, i hem tornat a cobrir les zones que han quedat descobertes d'or amb més pa d'or. Aquest procès l'hem realitzat dues vegades, fins a tenir tota la taula coberta de pa d'or.
 
Per a pintar la tauleta, hem preparat el Tremp d'ou (aglutinant a base d'ou i pigment). S'ha de separar el rovell de 'ou i barreja amb resina (un vernís per a donar-li brillantor i protegir la pintura). S'afegeix oli de llimosa per a diluir millor la pintura i fer-la més fluida. Després s'afegeix aigua a la mescla. Finalment, s'afegeix el pigment a la safata de barreges, possem aglutinant i aigua i es barreja tot. I ja tenim el Tremp d'ou llest per pintar.
Per a pintar, primer hem fet un esboç a llapis i l'hem repassat amb la pintura. Alguns detalls, com el de les estrelles, l'hem realitzat rascant la pintura fins que surt el fons daurat.

 
Primera capa de la tauleta amb pa d'or
 
 
 
Primera capa púlida
 
 
Segona capa de pa d'or
 
 


Video del YouTube: Daurar una tableta

No hay comentarios:

Publicar un comentario